bitcoin

Ce este Bitcoin? Cum să-l cumperi, folosești și minezi

Ce este bitcoin?

Bitcoin este o formă de monedă digitală, cunoscută și sub numele de criptomonedă, care a fost inventată în 2008 de o persoană sau un grup de persoane sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.

Lansat oficial în 2009 ca software open-source, Bitcoin permite tranzacții directe între utilizatori, fără necesitatea unei autorități centrale sau a băncilor.

Tranzacțiile sunt verificate de noduri de rețea prin criptografie și înregistrate într-un registru public distribuit numit blockchain.

Cum funcționează Bitcoin?

Blockchain: Inima tehnologiei Bitcoin este blockchain-ul, un registru digital descentralizat care înregistrează toate tranzacțiile efectuate cu Bitcoin. Acesta este public și accesibil oricui, asigurând transparență și securitate.

Minarea: Procesul prin care tranzacțiile Bitcoin sunt verificate și adăugate la blockchain se numește minare.

Minerii folosesc puterea de calcul pentru a rezolva puzzle-uri criptografice complexe; când un puzzle este rezolvat, tranzacția este confirmată, și minerul este recompensat cu bitcoin nou creat și taxele de tranzacție.

Portofele digitale: Pentru a folosi Bitcoin, aveți nevoie de un portofel digital.

Acesta poate fi software (pe computerul sau telefonul mobil) sau hardware (un dispozitiv fizic).

Portofelul stochează cheile private necesare pentru a semna tranzacții, oferind acces la adresele Bitcoin.

Tranzacții: O tranzacție Bitcoin implică transferul de valoare între portofelele Bitcoin.

Fiecare tranzacție este semnată digital (pentru a asigura securitatea) și apoi verificată de rețeaua Bitcoin înainte de a fi adăugată în blockchain.

Bitcoin: Avantaje și Dezavantaje

Avantaje:

 • Descentralizare: Nu este controlat de nicio guvern, bancă sau organizație, oferind libertate maximă utilizatorilor.
 • Securitate: Criptografia avansată asigură securitatea tranzacțiilor și a fondurilor.
 • Transparență: Toate tranzacțiile sunt publice, dar identitățile participanților rămân anonime.
 • Transferuri globale: Bitcoin poate fi trimis oriunde în lume, rapid și cu taxe reduse, comparativ cu sistemele bancare tradiționale.

Dezavantaje:

 • Volatilitate: Prețul Bitcoin poate fi extrem de volatil, ceea ce aduce riscuri semnificative de investiții.
 • Tehnologie complexă: Înțelegerea modului în care funcționează Bitcoin și blockchain-ul poate fi dificilă pentru unii utilizatori.
 • Riscuri de securitate: Deși sistemul în sine este foarte sigur, portofelele digitale și schimburile pot fi vulnerabile la atacuri.
 • Acceptare limitată: Deși în creștere, numărul comercianților care acceptă Bitcoin ca formă de plată rămâne relativ mic.

Cum să cumperi Bitcoin

Cumpărarea de Bitcoin poate părea complicată la început, dar procesul devine mai simplu odată ce înțelegi pașii de bază. Iată un ghid detaliat despre cum să cumperi Bitcoin:

1. Înțelegeți Bitcoin

Înainte de a cumpăra Bitcoin, este esențial să înțelegeți ce este, cum funcționează și riscurile asociate.

Bitcoin este o criptomonedă volatilă; prețul său poate fluctua semnificativ într-un timp scurt.

De asemenea, este important să înțelegeți conceptele de bază ale blockchain-ului și ale portofelelor digitale.

2. Alegeți un Portofel Bitcoin

Primul pas în cumpărarea de Bitcoin este alegerea unui portofel digital unde să îl stocați. Există mai multe tipuri de portofele:

 • Portofele software: Acestea sunt aplicații care se instalează pe computerul sau telefonul mobil. Sunt convenabile, dar pot fi vulnerabile la malware și atacuri hacker.
 • Portofele hardware: Dispozitive fizice care stochează cheile private offline, oferind un nivel ridicat de securitate.
 • Portofele online: Stocați Bitcoin în cloud, accesibil de pe orice dispozitiv. Deși convenabile, sunt considerate mai puțin sigure, deoarece cheile private sunt stocate online și pot fi accesate de terți.

Alegerea tipului de portofel depinde de suma investită și de nevoia de securitate versus conveniență.

3. Alegeți o Platformă de Schimb

Pentru a cumpăra Bitcoin, veți avea nevoie să vă înscrieți pe un exchange.

Există multe opțiuni disponibile, fiecare cu propriile caracteristici, taxe și niveluri de securitate.

Câteva platforme populare includ Coinbase, Binance, Kraken și Bitstamp. Este important să alegeți o platformă de schimb reglementată și cu o bună reputație.

4. Înregistrați-vă și Verificați-vă Contul

După ce ați ales o platformă de schimb, va trebui să vă creați un cont.

Procesul implică furnizarea de informații personale și, de obicei, o verificare a identității pentru a respecta reglementările anti-spălare de bani.

Aceasta poate include încărcarea unui document de identitate și, posibil, o factură de utilități pentru verificarea adresei.

5. Depuneți Fonduri

Următorul pas este să depuneți fonduri în contul dvs. de schimb.

Majoritatea platformelor acceptă o varietate de metode de plată, inclusiv transferuri bancare, plăți cu cardul de credit sau debit și chiar PayPal.

Fiecare metodă de plată poate avea taxe diferite și timp de procesare.

6. Cumpărați Bitcoin

Cu fondurile depuse, sunteți gata să cumpărați Bitcoin. Procesul variază ușor de la o platformă la alta, dar în general, veți căuta Bitcoin în secțiunea de tranzacționare, introduceți suma pe care doriți să o cumpărați (în moneda locală sau în Bitcoin) și confirmați tranzacția.

Taxele de tranzacție și prețul exact al Bitcoin vor fi afișate înainte de finalizarea achiziției.

7. Transferați Bitcoin în Portofelul Personal

După cumpărare, este recomandat să transferați Bitcoin din contul de schimb în portofelul personal.

Aceasta minimizează riscul de hacking și pierdere a fondurilor, deoarece controlați cheile private ale portofelului.

8. Păstrați Bitcoin în Siguranță

Securitatea este esențială în lumea criptomonedelor. Asigurați-vă că:

 • Folosiți autentificarea cu doi factori (2FA) pentru conturile online.
 • Faceți backup la portofelul digital.
 • Folosiți un portofel hardware pentru sume mari de Bitcoin.

Întrebări frecvente

Ce este Bitcoin?

Bitcoin este o monedă digitală descentralizată, care permite utilizatorilor să efectueze tranzacții directe fără intermediari, cum ar fi băncile.

Cum funcționează Bitcoin?

Bitcoin funcționează pe o tehnologie numită blockchain, care este un registru digital public ce înregistrează toate tranzacțiile în mod transparent și securizat.

Este Bitcoin legal?

Legalitatea Bitcoin variază de la o țară la alta. În multe țări, este perfect legal să deții și să tranzacționezi Bitcoin, dar există câteva țări care au impus restricții sau interdicții.

Bitcoin este sigur?

Bitcoin este considerat sigur datorită criptografiei puternice pe care se bazează. Totuși, portofelele digitale și platformele de schimb pot fi vulnerabile la atacuri, deci este important să folosiți măsuri de securitate adecvate.

Cum cumpăr Bitcoin?

Puteți cumpăra Bitcoin de pe platforme de schimb criptomonedă, ATM-uri Bitcoin sau direct de la alte persoane. Va trebui să aveți un portofel digital pentru a stoca Bitcoin.

Bitcoin este o investiție bună?

Bitcoin este o investiție volatilă și speculativă. Valoarea sa poate fluctua semnificativ, deci este important să cercetați și să înțelegeți riscurile înainte de a investi.

Cum este determinat prețul Bitcoin?

Prețul Bitcoin este determinat de cerere și ofertă pe piețele de schimb criptomonedă. Fluctuațiile pot fi influențate de diverse factori, inclusiv știri din industrie, reglementări guvernamentale și sentimentul investitorilor.

Pot plăti cu Bitcoin?

Da, puteți plăti cu Bitcoin la comercianții care îl acceptă ca formă de plată. Numărul comercianților care acceptă Bitcoin continuă să crească.

Cum păstrez Bitcoin în siguranță?

Pentru a păstra Bitcoin în siguranță, utilizați un portofel hardware pentru stocare pe termen lung, activați autentificarea cu doi factori pe platformele online și nu împărtășiți cheile private cu nimeni.

Bitcoin poate fi convertit în bani reali?

Da, Bitcoin poate fi convertit în bani reali (fiat) prin platforme de schimb criptomonedă, ATM-uri Bitcoin sau tranzacționând direct cu alte persoane care doresc să cumpere Bitcoin.


Comments

3 răspunsuri la „Ce este Bitcoin? Cum să-l cumperi, folosești și minezi”

 1. […] scalabilitate de tip „second layer” (al doilea strat) dezvoltată pentru blockchain-ul Bitcoin, cu scopul de a permite tranzacții mai rapide și mai […]

 2. […] România, impozitarea veniturilor din criptomonede (inclusiv Bitcoin) este reglementată și necesită atenția contribuabililor pentru a fi în conformitate cu […]

 3. […] Bitcoin Satoshi Vision (BSV) reprezintă o abordare unică în ecosistemul criptomonedelor, încercând să respecte ceea ce susținătorii săi consideră a fi viziunea originală a lui Satoshi Nakamoto pentru Bitcoin. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *